Fjellandbruk i tall - rapport frå Nasjonalt senter for fjellandbruk
- 20 % av matproduksjonen i Norge skjer i fjellregionen
- 30 % av Norges areal er en fjellkommune
- 5 % av landets befolkning bor i en fjellkommune
- 18 % av de sysselsatte i fjellregionen jobber i jordbruket
- 15 % av verdiskapingen i norsk jordbruk kommer fra fjellandbruket
- 68 % av melkebrukene i fjellregionen har under 30 melkekyr
- 53 % av melkekyrne står fortsatt på bås, i Valdres er det 77 %
- 20 % av melka og 20 % storfekjøttet blir produsert i fjellregionen
- 67 % av landets setre ligger i fjellet
- 31 % av landets hytter ligger i en fjellkommune
Fakta om fjellandbruket
Fjellandbruket har flere fortrinn som blant annet er viktig for beredskapen i Norge.
- Matproduksjon: Fjellandbruket bidrar til lokal matproduksjon, noe som er essensielt for å sikre selvforsyning og matsikkerhet, spesielt i krisesituasjoner.
- Klima: landbruk basert på utmarksbeite i fjellet er en av de mest klimavennlige måtene å produsere mat på i Norge. Det biologiske mangfoldet gjør Norge bedre rustet til å takle klimaendringene, vi har et større spekter av arter å spille på.
- Biologisk mangfold: Bevaring av kulturlandskap og tradisjonelle dyre- og plantearter er viktig for å opprettholde økosystemer som er motstandsdyktige mot klimaendringer og andre utfordringer.
- Næringsliv og sysselsetting: Fjellandbruket skaper arbeidsplasser i bygder, noe som er viktig for å opprettholde befolkningen i distriktene og motvirke fraflytting. En arbeidsplass i primærjordbruket gir grunnlag for en arbeidsplass i relatert industri og annen virksomhet i regionen.
- Kunnskap og tradisjon: Bønder i fjellområder besitter kunnskap om bærekraftig drift og tilpasning til lokale forhold, noe som er nyttig i kriser. De er brannmenn, letemannskap og vaktmestere, de er grunneiere i hytteområder og leverandør av lokale tjenester og produkter.
Landbruket i fjellregionen har også noen utfordringer som produsenter i lavlandet ikke har, og som gjør det mer sårbart. Dette gjør at man må ta hensyn til fjellandbruket gjennom utforming av landbrukspolitikken.
- Små besetninger; få kyr gir mindre rom for å investere i løsdrift, inntjeningen er for dårlig.
- Lange avstander; gårdene ligger ofte langt fra større knutepunkt for handel, utfordringer med tanke på kjøp av driftsmidler og tilgang på servicefunksjoner.
- Kort vekstsesong; færre muligheter for hva man kan dyrke, og antallet slåtter blir færre
- Små og bratte arealer; et annet krav til maskinparken, mye kjøring mellom teiger.
- Seterdrift; For flere er seterdrifta avgjørende for å få nok fôrgrunnlag til å drifte gården gjennom vinteren. Dette er i tillegg et ekstra sted hvor man må investere og vedlikeholde.
- Kyr på bås: Mange kyr står på bås, dette er fjellandbrukets største utfordring framover
- Kostnadsnivået: samme som resten av landet, men mindre inntjening med færre dyr
Snu utviklingen
Landbruket i fjellregionen har mange likheter med det nord-norske landbruket. Utfordringene med små besetninger, lange avstander, kort vekstsesong og små areal er sammenlignbare. Ut ifra tallene i rapporten «Fjellandbruket – Status og utvikling i landbruket i fjellkommunene i Norge» (Sintef/ Ruralis), ser vi at landbruket i fjellet har samme utvikling som det nord-norske landbruket. Det er viktig at den negative utviklingen stoppes før det blir like vanskelig å drive gårdsbruk i fjellregionen som i Nord-Norge.
| Fjellregionen | Nord-Norge |
Stabilt folketall | 0 % | 1 % |
Antall gårdsbruk | -12 % | -19 % |
Jordbruksareal per bruk | 13 % | 22 % |
Areal i drift | -0,4 % | -1,2 % |
Produksjon av melk | -12 % | -12 % |
Antall melkekyr | -10 % | -9 % |
Fôrressurser hentet på utmarksbeite | -7 % | -10 % |
Årsverk i jordbruket | -7 % | -13 % |
| | |
Andel kyr på bås | 53 % | 57 % |
Årsverk i jordbruket | 9.778 | 5.887 |
Andel årsverk tilhørende jordbruket (i regionen) | 12 % | 4 % |
Tall utvikling: 2015 – 2023
Tall konkret: 2023
Gårdsbrukene i fjellregionen er i gjennomsnitt mindre enn i Nord-Norge og landet for øvrig. 68 % av brukene har under 30 melkekyr, i Nord-Norge er tallet 57 %. Stor nedgang i antall bruk gir en vekst i areal per bruk for de som blir igjen og kjøper opp jorda. Areal i drift totalt er relativt stabilt.
Fjellregionen mottok 26 % av investeringsrammen (2015-2024) til 21 % av landets produsenter. Nord-Norge mottok 15 % fordelt på 8 % av landets produsenter. Det har med andre ord vært investert mer per bruk i Nord-Norge enn hva det har vært investert per bruk i fjellandbruket i denne perioden.
Landbruket i fjellregionen har stor betydning for sysselsetting (17.300 sysselsatte) og verdiskaping (nesten 14. milliarder). Med dette utgjør landbruket cirka 12 % av arbeidsplassene regionen i snitt. For Nord-Norge er tallet på 4 %, og i landet ellers utgjøre landbruket knapt 5 % av arbeidsplassene.
Setring og seterkultur ble i desember 2023 skrevet inn på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv. 3/4 av norske setre i drift ligger i fjellet. De siste årene har det vært en stor nedgang i antall aktive setre i takt med reduksjonen i melkeproduksjon, og siden 2015 har 30 % av alle setre i fjellet forsvunnet. Det må være et mål for Norge å øke antallet setre som er en del av driftsapparatet i fjellregionen. Da må antallet gårdsbruk i regionen opprettholdes.