Fjellandbruk

Det finnes 71 kommuner i Norge som defineres som fjellkommune. Disse utgjør 30 % av alt landareal her i landet, og er fordelt på åtte fylker i Sør-Norge.

Fjellandbruk i tall - rapport frå Nasjonalt senter for fjellandbruk

  • 20 % av matproduksjonen i Norge skjer i fjellregionen
  • 30 % av Norges areal er en fjellkommune
  • 5 % av landets befolkning bor i en fjellkommune
  • 18 % av de sysselsatte i fjellregionen jobber i jordbruket
  • 15 % av verdiskapingen i norsk jordbruk kommer fra fjellandbruket
  • 68 % av melkebrukene i fjellregionen har under 30 melkekyr
  • 53 % av melkekyrne står fortsatt på bås, i Valdres er det 77 %
  • 20 % av melka og 20 % storfekjøttet blir produsert i fjellregionen
  • 67 % av landets setre ligger i fjellet
  • 31 % av landets hytter ligger i en fjellkommune
     

Fakta om fjellandbruket

Fjellandbruket har flere fortrinn som blant annet er viktig for beredskapen i Norge.

  • Matproduksjon: Fjellandbruket bidrar til lokal matproduksjon, noe som er essensielt for å sikre selvforsyning og matsikkerhet, spesielt i krisesituasjoner.
  • Klima: landbruk basert på utmarksbeite i fjellet er en av de mest klimavennlige måtene å produsere mat på i Norge. Det biologiske mangfoldet gjør Norge bedre rustet til å takle klimaendringene, vi har et større spekter av arter å spille på.
  • Biologisk mangfold: Bevaring av kulturlandskap og tradisjonelle dyre- og plantearter er viktig for å opprettholde økosystemer som er motstandsdyktige mot klimaendringer og andre utfordringer.
  • Næringsliv og sysselsetting: Fjellandbruket skaper arbeidsplasser i bygder, noe som er viktig for å opprettholde befolkningen i distriktene og motvirke fraflytting. En arbeidsplass i primærjordbruket gir grunnlag for en arbeidsplass i relatert industri og annen virksomhet i regionen.
  • Kunnskap og tradisjon: Bønder i fjellområder besitter kunnskap om bærekraftig drift og tilpasning til lokale forhold, noe som er nyttig i kriser. De er brannmenn, letemannskap og vaktmestere, de er grunneiere i hytteområder og leverandør av lokale tjenester og produkter.

 

Landbruket i fjellregionen har også noen utfordringer som produsenter i lavlandet ikke har, og som gjør det mer sårbart. Dette gjør at man må ta hensyn til fjellandbruket gjennom utforming av landbrukspolitikken.

 

  • Små besetninger; få kyr gir mindre rom for å investere i løsdrift, inntjeningen er for dårlig.
  • Lange avstander; gårdene ligger ofte langt fra større knutepunkt for handel, utfordringer med tanke på kjøp av driftsmidler og tilgang på servicefunksjoner.
  • Kort vekstsesong; færre muligheter for hva man kan dyrke, og antallet slåtter blir færre
  • Små og bratte arealer; et annet krav til maskinparken, mye kjøring mellom teiger.
  • Seterdrift; For flere er seterdrifta avgjørende for å få nok fôrgrunnlag til å drifte gården gjennom vinteren. Dette er i tillegg et ekstra sted hvor man må investere og vedlikeholde.
  • Kyr på bås: Mange kyr står på bås, dette er fjellandbrukets største utfordring framover
  • Kostnadsnivået: samme som resten av landet, men mindre inntjening med færre dyr 

     

Snu utviklingen

Landbruket i fjellregionen har mange likheter med det nord-norske landbruket. Utfordringene med små besetninger, lange avstander, kort vekstsesong og små areal er sammenlignbare. Ut ifra tallene i rapporten «Fjellandbruket – Status og utvikling i landbruket i fjellkommunene i Norge» (Sintef/ Ruralis), ser vi at landbruket i fjellet har samme utvikling som det nord-norske landbruket. Det er viktig at den negative utviklingen stoppes før det blir like vanskelig å drive gårdsbruk i fjellregionen som i Nord-Norge.

 

 FjellregionenNord-Norge
Stabilt folketall

0 %

1 %

Antall gårdsbruk-12 %

-19 %

Jordbruksareal per bruk

13 %

22 %

Areal i drift

-0,4 %

-1,2 %

Produksjon av melk

-12 %

-12 %

Antall melkekyr

-10 %

-9 %

Fôrressurser hentet på utmarksbeite

-7 %

-10 %

Årsverk i jordbruket

-7 %

-13 %

 

 

 

Andel kyr på bås

53 %

57 %

Årsverk i jordbruket

9.778

5.887

Andel årsverk tilhørende jordbruket (i regionen)

12 %

4 %

Tall utvikling: 2015 – 2023
Tall konkret: 2023
 

Gårdsbrukene i fjellregionen er i gjennomsnitt mindre enn i Nord-Norge og landet for øvrig. 68 % av brukene har under 30 melkekyr, i Nord-Norge er tallet 57 %. Stor nedgang i antall bruk gir en vekst i areal per bruk for de som blir igjen og kjøper opp jorda. Areal i drift totalt er relativt stabilt.

Fjellregionen mottok 26 % av investeringsrammen (2015-2024) til 21 % av landets produsenter. Nord-Norge mottok 15 % fordelt på 8 % av landets produsenter. Det har med andre ord vært investert mer per bruk i Nord-Norge enn hva det har vært investert per bruk i fjellandbruket i denne perioden.

Landbruket i fjellregionen har stor betydning for sysselsetting (17.300 sysselsatte) og verdiskaping (nesten 14. milliarder). Med dette utgjør landbruket cirka 12 % av arbeidsplassene regionen i snitt. For Nord-Norge er tallet på 4 %, og i landet ellers utgjøre landbruket knapt 5 % av arbeidsplassene.


Setring og seterkultur ble i desember 2023 skrevet inn på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv. 3/4 av norske setre i drift ligger i fjellet. De siste årene har det vært en stor nedgang i antall aktive setre i takt med reduksjonen i melkeproduksjon, og siden 2015 har 30 % av alle setre i fjellet forsvunnet. Det må være et mål for Norge å øke antallet setre som er en del av driftsapparatet i fjellregionen. Da må antallet gårdsbruk i regionen opprettholdes.